Bejelentkezés

NatureFood

Nyers, élő ételek

kiszállítással

Rendelésed
állapota

blog írás

A Kardamom

2016.03.01

Bár Kelet-Európában, s így hazánkban sincs túl nagy keletje, a kardamom a világ egyik legrégibb és legmegbecsültebb fűszere. Nem véletlenül nevezik a fűszerek királynőjének. Már ősidők óta használják nemcsak gasztronómiai, de gyógyítási céllal is. A növény hosszú és izgalmas története a védikus időkig nyúlik vissza. Már az ájurvédikus orvosképzés ősi, klasszikus művei – is említik a növényt. A védikus mellett több más ókori civilizáció esetében is találunk utalást az alkalmazására. Az egyiptomiak, az asszírok és a babilóniaiak mellett az Ezeregyéjszaka meséi világából is jól ismert fűszert az ókori görögök és a rómaiak is használták például parfümkészítéshez.
 
Míg a balzsamos, enyhén csípős, citromra, eukaliptuszra és kámforra emlékeztető aromájú zöld kardamom inkább a lágyabb ízű ételek, a fekete kardamom a fűszeresebb fogások ízesítője. Utóbbi változat karakteresebb, erős füstös ízű, de nem keserű, inkább a mentához hasonló hűsítő zamattal rendelkezik. A fehér levesfűszeres aromájú és kiváló ízesítője a különféle desszerteknek. 
A gasztronómia iránt érdeklődők hazánkban minden bizonnyal a karácsonyi ízvilág egyik meghatározó szereplőjeként – pl. a mézeskalács fűszerkeverék egyik összetevőjeként – ismerhetik a kardamomot, de a világon mindenütt használják például a curryporok alkotóelemeként is.

Az arab világban az édes ételek fűszereként alkalmazzák, de a zöld kardamom a tradicionális tea, illetve az arab vendégszeretet egyik szimbólumának számító kávé, a gahwa meghatározó összetevője is. A skandináv országok közül a svédek almapudingjukat, a norvégok karácsonyi kenyerüket (julekake), a finnek édes kenyerüket (pulla) ízesítik az egzotikus fűszerrel.  A klasszikus felhasználók sorát gyarapítja Oroszország és Japán is. Őshazájában Dél-Ázsiában a zöld kardamom gyakori hozzávalója a hagyományos indiai édességeknek és a masala chai-nak (fűszeres feketetea) is, de a basmati rizs megbolondítására és más ételekben is használják. A fekete kardamomot a garam masala fűszerkeverékben is megtaláljuk a currypor összetevőjeként.
A gyümölcsök közül az almához, a körtéhez és a birsalmához illik a legjobban, de a kardamomos meggybefőtt is Isteni!

Nem vagy bejelentkezve, pedig úgy egyszerűbb!
[Bejelentkezés] / [Regisztráció]