Bejelentkezés

NatureFood

Nyers, élő ételek

kiszállítással

Rendelésed
állapota

blog írás

Medvehagyma - a fokhagyma erdei testvére

2016.03.05

"Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez." (Johann Künzle – svájci gyógyfüves lelkész)

medvehagyma

A medvehagyma, amely az erdő árnyékos, hűvös részein él, nem marad el a fokhagyma mögött sem hatóanyag-tartalmában, sem pedig gyógyhatásában.

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz, valamint aszkorbinsavat, y-glutamilpeptidet, flavonoidokat. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő.

A medvehagyma egészségügyi hatásai:

  • Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a vértagok keringését.
  • Tartalmaz A, C és H vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét.
  • Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére ajánlott.
  • Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj.
  • Bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert.
  • Enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik, ezért véralvadásgátlókkal történő együtt szedése nem ajánlott.
  • Fejfájósoknak is ajánlott, mivel minden része fejfájás-csillapító, de főként a gyökeréből készült tea.
  • A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat.

Kúraszerű használatához elsősorban a növény levét használják fel, amit préseléssel nyernek ki

Külsőleg, bőrbántalmaknál – borogatásként, lemosásként, sebkezelésnél összehúzó hatású a sebre helyezve.

Szárítás közben a medvehagyma elveszíti hatásának nagy részét. Ezért frissen ideális növény a tavaszi kúrákhoz. Termeszthetjük a medvehagymát saját kertünkben, vagy áprilisban néhány naponta gyűjtsünk friss levelet, és keverjük salátákba.Egész évben három-négy hetente tartott medvehagymakúra megfiatalítja a szervezetet.

Nem vagy bejelentkezve, pedig úgy egyszerűbb!
[Bejelentkezés] / [Regisztráció]