A nektarint sokan hívják kopasz baracknak, hiszen a barack egyik alfajáról van szó, amely egy vitaminbombával is felér.
A nektarin(prunus persica)
az őszibarack egyik alfaja, de míg az őszibarack héja kissé molyhos és
szőrős addig a nektarin teljesen sima, szőr nélküli. Már 1940-ben
elkezdték a nektarin nemesítését Amerikában, innen indult el hódító
útjára Európába is. Eredetileg a szilva és az őszibarack
kereszteződéséből jött létre, de íze inkább az őszibarackra emlékezett
minket.
Kertünkben
is ültethetünk nektarin fát, bár korai virágzása miatt veszélyeztetik a
fagyok. Már március- április körül megindulhat a virágzás, ám egy
tavaszi fagy komoly károkat okozhat a növényben.
Kedveli
meleg védett szélmentes kerteket ahol bőven van csapadék, ám a pangó
vizet nem tűri jól. Talajban nem túl, válogatós ám a bő terméshez fontos
a humuszos laza jó vízáteresztő képességű talaj, és ha kertünkben nem
ilyen a föld, ültetés előtt érdemes feljavítani.
A
két évnél idősebb fák esetében ősszel érdemes némi fűnyesedékkel vagy
marhatrágyával mulcsozni a talajt körülötte és minden tavasszal istálló
tárgyát juttatni a földbe.
Mivel
magassága elérheti akár a 6-7 métert is tavasszal és ősszel ritkító
metszéssel kell az ágakat igazítani, így bár kevesebb lesz a termés
mégis nagyobbak és zamatosabbak lesznek mintha minden ágat és hajtást
meghagyunk.
A nektarin sokszor 30 évig is elél, de termésre csak az ötödik év után számíthatunk.
A
gyümölcs hűtőben nagyon sokáig akár 3 hétig is eltartható, és mivel
igen magas a vitamin és ásványi anyag tartalma érdemes ősszel
rendszeresen fogyasztani akár nyersen akár gyümölcssalátába vagy
süteménybe téve.