Az uborka sokak kedvence, nélkülözhetetlen hozzávalója a
szendvicseinknek vagy a salátáknak. De azon kívül, hogy nagyon jó az
illata és az íze is számos más hasznos tulajdonsággal is rendelkezik ez a
zöldség.
Az uborka a negyedik leggyakoribb
termesztett zöldség a világon, és az is ismert, hogy az emberi szervezet
számára az egyik legjótékonyabb élelmiszer, ezért “szuperételnek” is
nevezik. Az uborkát gyakran permetezik, így fontos, hogy bio uborkát
vegyünk, vagy ha van rá lehetőségünk, termesszük meg magunk.
Az uborka is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelynek nem csak
egészségügyi szempontból vannak előnyös tulajdonságai, hanem a
kozmetika is szívesen alkalmazza, illetve számos házi szépségápolási
praktikánk egyik összetevője.
Íme az uborka jótékony hatásai:
- ”Gyors falatkák” – Az uborka B-vitaminok jó forrása. Felejtsük el az üdítőt vagy a kávét, együnk egy szelet uborkát inkább!
- Zsíros, pattanásos bőrre pakolásként.A
lereszelt uborkát 1 ek. joghurttal összekeverünk, és pakolásként
alkalmazzuk heti 2x 15-20 percig. Pórusösszehúzó, fertőtlenítő,
feszesítő, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása mellet normalizálja a
faggyútermelődést és lehámlasztja az elhalt hámsejteket. - Csípésre,dörzsöljük be az érintett területet, azonnal csökkenti a duzzanatot, a fájdalmat és a viszketést.
- Napégett, irritált bőrre.Ugyanígy járjunk el, mint a
zsíros bőr esetén, de a joghurtot tejföllel helyettesítsük. Rendkívül
gyorsan hűsíti, megnyugtatja és hidratálja a sérült bőrt.
- Hidratálja a testet és visszapótolja a napi
vitaminszükségletet. Az uborka 95 százaléka víz, miközben a szervezetet
hidratált állapotban tartja, segíti a test méregtelenítő folyamatait. Az
uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége
van egy nap. Ne felejtsük el azt sem, hogy csak magában a sötétzöld
héjban annyi C-vitamin van, ami a szervezet napi C-vitamin
szükségletének 10 százalékát tartalmazza.
- Uborkás hajpakolás a gyors hajnövekedésért. Nem
csak az arc, hanem a fejbőr is igényt tart vitaminos pakolásokra.
Uborkaléből ilyet is készíthetsz! Két evőkanállal keverj össze vele két
tojássárgáját, 1 kávéskanál mézet, 1 evőkanál ricinusolajat, majd ezzel a
masszával alaposan kend be a fejbőrödet. Minimum fél óráig, maximum 1
óráig hagyd fent a pakolást, majd moss hajat csalánsamponnal Kitűnő
hajnövekedést elősegítő és hajhagymát tápláló pakolás.

- Uborkás arcpakolás. Keverj össze két evőkanál
uborkalét két evőkanál tejszínnel, vagy ha nincs otthon, akkor tejjel.
Márts vattalapokat ebbe a keverékbe, s helyezd őket az előzőleg
megtisztított arc- és nyakbőrödre. Amíg magadon tartod a pakolást,
relaxálj egy kicsit, lesz rá 15-20 perced. Ezután mosd le langyos
vízzel, s használd a megszokott arckrémedet. Felhasználhatod az uborka
lágyabb belsejét az arcod, a nyakad és a dekoltázsod masszírozására is,
ekkor egyszerűen csak végezz velük körkörös mozdulatokat.
- Rákellenes – A kígyóuborkáról megintcsak ismert,
hogy lariciresinol, pinoresinol és secoisolariciresinol tartalma
rákölő. Erről a három lignánról kutatások kapcsán kiderült, hogy
csökkenti számos ráktípus, beleértve a mellrák, petefészekrák, méhrák és
a prosztata rák előfordulását.
- Otthoni tisztítás – Kiváló a fürdőszobai tükör
tisztításához. A zuhanyzást, fürdést megelőzően, dörzsölje be egy
uborkaszelettel a tükröt, és meg fog szűnni a tükör ködösödése. Ha
nyikorog az ajtó, akkor az azt tartó zsanérokat át kell kenni egy szelet
uborkával. Az uborkában lévő hatóanyagok segítik a zsanérok mozgását.
- Javítja a szájhigiéniát, gyógyítja az ínyt. A
sérült, gyulladt ínyen segít az uborka leve. A rossz leheletért felelős
baktériumokat pedig kiirtja, ha egy szeletet kb. fél percig a
szájpadlásodhoz tartasz a nyelveddel.
- Másnaposság ellen– A reggeli másnaposság, vagy
fejfájás ellen néhány szelet uborkát kell lefekvés előtt
elfogyasztani. Az uborka elég cukrot-, B-vitamint és elektrolitokat
tartalmaz ahhoz, hogy számos alapvető tápanyaggal töltse fel
szervezetünket, csökkentve a másnaposság érzetét és a fejfájás
intenzitását.
- Segíti az emésztést és a fogyást. Alacsony a
kalóriatartalma, levesekhez és salátákhoz pedig kiváló. Egy natúr
joghurttal is fincsi, válassz alacsony zsírtartalmút, ha éppen azon
vagy, hogy leadj pár kilót. A kígyóuborka napi fogyasztásával a krónikus
székrekedés is megszűnik. - Méregtelenít, mivel az uborka gyakorlatilag csak
vitaminokban és ásványokban gazdag folyadékból áll, megtisztítja a
szervezetet a nem kívánatos anyagoktól, rendszeres evése pedig a
vesekövet is feloldja.Az uborkakarika, mint ismeretes, szuper hatással
van a karikás szemekre. A víz gyorsan beszívódik a bőrbe a zöldségből,
ami feszesíti, kisimítja a bőrt. Ezen kívül gyulladáscsökkentő is.
- Meggyógyítja a cukorbetegséget, csökkenti a koleszterin-szintet és a vérnyomást.
Az uborka leve egy olyan hormont tartalmaz, amely a hasnyálmirigy
sejtjeit inzulin előállítására serkenti. Ez pedig, kutatások alapján
előnyös lehet diabéteszes betegek számára. A kutatók azt találták, hogy
az uborka szteroljai csökkentik a koleszterinszintet. Az uborka rengeteg
káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok
együttesen és hatékonyan szabályozzák a vérnyomást. Ettől lesz az uborka
jó mind az alacsony és a magas vérnyomás kezelésére.
- Segít köszvényben és ízületi fájdalomban
szenvedőkön. Az uborka a szilícium-dioxid kiváló forrása, amely arról
ismert, hogy erősíti a kötőszövetet. Az uborkában lévő B1-, B6-, C &
D vitaminok, a folsav, kalcium, magnézium és kálium, sárgarépalével
keverve enyhíti a köszvényes és ízületi fájdalmakat: a szövetekben lévő
húgysav szint csökkentésével.
Forrás: Tudás Fája