Bejelentkezés

NatureFood

Nyers, élő ételek

kiszállítással

Rendelésed
állapota

blog írás

Brokkoli: zöldség a rák ellen!

2017.09.11

Már megszoktuk a nevét, és megkedveltük az ízét ennek az
üde színű zöldségnek. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy legfőbb
erénye rákmegelőző hatása - nyersen és főzve egyaránt!


Ismerjük meg!


A brokkoli (Brassica oleracea) vagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik, neve is mutatja, hogy káposztafélével (Brassicaceae) van dolgunk. A brokkoli név olasz eredetű, jelentése káposztabimbó.
Mintegy harminc fajtája ismert. A tavasszal vetett zöldségnövény élénk,
haragoszöld hajtásain fejlődnek ki a virágrózsák. Vannak világos, sőt
fehéres változatai is. Attól függően, hogy milyen tenyészidejű fajtáról
van szó, 40-100 nap alatt jelenik meg a virágrózsa. A virágzatban lazán
álló virágok külön-külön száron helyezkednek el. A karfiolhoz hasonlóan a
brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat.
Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge,
belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra. A fogyasztásra alkalmas virágzat 250-700 g-ot tesz ki.
A virágrózsákat bimbós állapotban 10-15 cm-es szárral szedik le.
Főhajtása a legfinomabb, az ennek kivágása után hajtott oldalhajtás
valamivel kisebb élvezeti értéket nyújt.

Brokkoli: zöldség a rák ellen!
Brokkoli: zöldség a rák ellen!



Nálunk még kevésbé ismert, de a világon
esztétikus zöld színe és egyéb kedvező tulajdonságai miatt, például,
hogy egy tőről a virágrózsa többször is szüretelhető, már megelőzte a
karfiolt, mind a termőterületet, mind a felhasználást tekintve.
Hidegtűrőbb, mint a többi káposztaféle vagy a kelbimbó. Szezonja őszre és a tél elejére esik.

Nálunk még kevésbé ismert, de a világon esztétikus zöld színe és egyéb
kedvező tulajdonságai miatt, például, hogy egy tőről a virágrózsa
többször is szüretelhető, már megelőzte a karfiolt, mind a
termőterületet, mind a felhasználást tekintve. Hidegtűrőbb, mint a többi
káposztaféle vagy a kelbimbó. Szezonja őszre és a tél elejére esik.

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi
káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli
20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze
0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi
rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, acinkés
a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja,
de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-,
B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin
provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és
izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár
visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban
megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már
bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a
daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak
beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül
a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s
ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá
lassítja az öregedést.

Eddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák,
egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében
játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy
hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem
kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül az indol-3-karbinollal
végeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést
serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az
ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a
rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is
csökkentették.

A brokkoliban bőségesen található kampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.
A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély
kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít
visszaszorítani. Gastritis ellen napi 100 g brokkolit volna érdemes
felírni.
Alighanem, számtalan jótékony egészségügyi hatás bújik még
meg a növényben, melyek felkutatása pusztán idő és pénz kérdése. Még a
végén gyógyzöldséggé válik!

Forrás: hazipatika.com
Nem vagy bejelentkezve, pedig úgy egyszerűbb!
[Bejelentkezés] / [Regisztráció]